J# et "nyt" sprog til .NET  

"Be the first to get Visual J# [Jay-sjarp] .NET"

Sådan reklamerer Microsoft i dag den 1. juli 2002 for deres nyeste skud på stammen af Visual Studio understøttede .NET sprog.

Vi vurderer, at successen for J# bliver begrænset.

J# udfylder et hul i Microsofts portefølge af sprog til .NET. Hullet er opstået hos dem, der valgte og har vedholdt, at udvikle java applikationer i J++. Videreudviklingen af Visual J++ blev sat i bero for 3 år siden efter retsagen mellem Sun og Microsoft, om Microsofts ret til at ændre i Java's klassebibliotek. Efter et forlig fik Microsoft ikke lov til, at licensiere de nyere versioner af Java. Derfor kom J++ til at stå i stampe ved Java version 1.1.4.

J# er ikke tænkt som et Java udviklingsværktøj, men er et dedikeret .NET sprog, der benytter sig af Java syntaksen. Det skulle derfor gøre det let for Java udviklere, at komme i gang med .NET. Microsoft skriver, at J# er til udvikling af .NET applikationer, og at J# programmer ikke kan afvikles på en JVM (Java Virtuel Machine).

J# giver de samme muligheder for let at lave XML web services, Windows brugergrænseflader etc, som i de øvrige sprog understøttet af Visual Studio. Er du Java udvikler er det selvfølgelig tiltalende, men Java 1.1.4 ligger langt fra Java 1.4 - den nyeste version af Java platformen. Er du udvikler med fod på din Java, vil du komme til at mangle et hav af standardklassebibliotekerne fra Java 1.4. Der findes selvfølgelig tilsvarende standardklasser i .NET, men så er det .NET klasser og ikke Java klasser, du må ty til.

Vores anbefaling til Java udviklere, der skal igang med udvikling på .NET platformen, er i stedet for at vælge J#, så vælg først som sidst at lære C# sproget og .NET klassebibliotekerne.

Vi tror med andre ord ikke, at J# sætter sig på en nævneværdig del af markedet for .NET udviklingsværktøjer.

Microsoft Visual J# .NET kan downloades gratis fra Microsoft website. Den kræver, at du er i besiddelse af en Visual Studio .NET licens for at kunne installeres.

De steder, hvor der er en kodebase skrevet i Java og, hvor ønsket om at videreføre det på .NET platformen er stort, kan man i stedet benytte værktøjet: Microsoft Java Language Conversion Assistant. Dette værktøj konverterer Java koden til C# .NET kode. Microsoft Java Language Conversion Assistant er ved lanceringen af J# i Beta 2.

Læs mere om J# og JLCA (Microsoft Java Language Conversion Assistant ) hos Microsoft.