TPC-C målinger baseret på Windows produkter  

Transcation Processing Council (www.tpc.org ) er en non-profit organisation, der opstiller retningslinjer for at lave scenarie-baserede performance-tests, samt vurdere og godkende (eller forkaste) de performance-målinger, som foretages på grundlag heraf.

TPC har bred opbakning blandt industriens store spillere (Microsoft, IBM, BEA, HP, Oracle, Fujitsu Siemens, Dell, Bull, Sybase NEC, Unisys, o.s.v.), der sætter en ære i at ligge godt placeret på ranglisterne.

TPC har forskellige performance tests bl.a. en betegnet som TPC-C (http://tpc.org/tpcc/) som beskæftiger sig med OLTP (on-line transaction processing) systemer.

Der findes flere forskellige ranglister:

  • Top Ten TPC-C by Performance som en den samlede top-10 liste over rå performance af systemer. Hvis man checker listen kan det ses, at Microsoft produkter er ganske godt repræsenteret. Det er rene Microsoft løsninger, der sidder på de første tre positioner, og selv IBMs bedst performende system er baseret på Windows 2000.

    Den samlede top-10 liste indeholder både clusterede og ikke-clusterede løsninger. For at kunne skelne mellem disse to måder at sætte systemer sammen på har TPC lavet to underlister.

  • Top Ten Clustered TPC-C by Performance hvor Microsoft produkterne MS SQL Server 2000, Windows 2000 og COM+ må siges at være - om ikke enerådende, så ihvertfald meget dominerende.

  • Top Ten Non-Clustered TPC-C by Performance hvor Microsoft først nu rigtigt begynder at blande sig. Microsofts strategi for skalering af løsninger har de senere år været baseret på clusterede løsninger. Sådan en løsning vil normalt kunne opnå en højere grad af skalerbarhed end en ikke-clustered løsning. At dette har været en rigtig strategi for Microsoft kan jo netop også ses af, hvor dominerende Microsoft produkter er på den samlede top-10 liste.

    Men det er per den 9. september 2002 lykkedes Microsoft at få en flot femte plads på den ikke-clusterede top-10 liste med en løsning baserende sig på Windows .NET Server 2003 Datacenter, MS SQL Server 2000 og COM+. Det skulle undre meget om det ikke med tiden lykkes Microsoft at komme endnu længere op på listen.

De løsninger, der forsøger at blande sig i kampen om placeringerne på Top Ten TPC-C by Performance er meget store og dyre løsninger. Den bedst performende løsning (ProLiant DL760-900-256P) kan klare 709,220 transaktioner i minuttet (regn selv ud hvor mange daglige - eller årlige - transaktioner) det drejer sig om. Og der er jo endda tale om scenarie-baserede benchmarks, så der sker rent faktisk andre ting samtidig med. Prisen er nok lidt over de flestes husholdningsbudgetter: 10,603,803 US $ (udgifter for anskaffelse og 3 års drift). Og så er det ikke engang det dyreste af systemerne på listen.

Der er tale om så store løsninger, at de nok ikke i praksis er særlig relevante for de fleste danske virksomheder og organisationer, men det er da betryggende at vide, at den dag ens forretning boomer, så kan ens Windows baserede løsning opgraderes til at følge med ;^) Hos Captator har vi da også af samme grund valgt at benytte Windows .NET Server 2003 som vores server platform ;^)

Hvis man ikke har tænkt sig at bruge helt så mange penge på EDB, kan man i stedet fokusere på at få sine transaktioner billigst muligt. Til det formål har TPC tre dedikerede top-10 lister over bedste pris/performance:

Ovenstående oplysninger er baseret på TPC-målingerne som de forelå den 10. september 2002.