.Henrik


28. okt 2003 20:41

Søndag er ikke en egentlig del af selve PDC hovedkonferencen - søndag er en dag helliget forskellige heldags-tutorials eller pre-konferencer, om man vil - alle fokuseret på den eksisterende version af .NET. Da jeg i sin tid tilmeldte mig PDC, var der ikke umiddelbart nogen af pre-konferencerne, der fristede mig. Emnerne virkede som værende af meget introducerende karakter, hvilket naturligvis også er udmærket, men nok ikke lige det, jeg forestillede mig, skulle give det største udbytte. Men efterfølgende dukkede der endnu en tutorial op på programmet: Jeffrey Richters ”CLR Internals: Writing Great Managed Components and Applications”. Undertitlen var måske nok lidt misvisende - emnet var ikke (komponentbaseret-) udvikling som sådan, men mere specifikt tekniske aspekter af .NETs komponentmodel - et emne jeg ganske vist er meget interesseret i, men som jeg derfor også i de sidste par år har arbejdet meget med og undervist i. Jeg tilmeldte mig dog alligevel, da jeg synes virkelig godt om Jeffreys bog ”Applied Microsoft .NET Framework Programming” (den kan varmt anbefales!). Det viste sig da også, at deltage i hans tutorial var en beslutning, jeg absolut ikke kom til at fortryde.

Det var ganske vist ret begrænset, hvad tutorialen gav mig af egentlig ny viden – men Jeffrey, som ikke er ansat hos Microsoft, men som bliver hyret af Microsoft som konsulent i forbindelse med udviklingen af kerne-funktionerne i .NET frameworket, havde naturligvis en masse gode historier og anekdoter han kunne fortælle – hvilket han i øvrigt også gjorde i en særdeles fornøjelig og underholdende stil. Og naturligvis kunne han fortælle et væld af spændende, tekniske detaljer om, hvordan CLRen virker.

I princippet måtte han ikke fortælle om den næste version af .NET frameworket (fordi den først må beskrives fra tirsdag), men det var heldigvis et princip, han ikke helt var i stand til at overholde. En af de meget interessante nye features han nævnte var, at man i den nye kommende version af .NET frameworket kan lave assemblies, med flere sprog i samme kompilerede fil. For de, der har valgt kun at udvikle i et enkelt programmeringssprog, lyder det måske nok lettere sekterisk, men for Captator er det potentielt set en overordentlig vigtig ny facilitet. Vi udvikler nemlig lige gerne i VB og C#, og det betyder, at alt efter hvad vores kunder har foretrukket i konkrete projekter, har vi udviklet applikationer og komponenter stort set 50-50 i både VB og C#. Da vi systematisk høster generisk funktionalitet i udviklede applikationer til inklusion i vores .NET baserede Eifos framework, betyder det så også, at dele af Eifos er skrevet i VB, og at dele er skrevet i C#. Med den eksisterende version af .NET frameworket betyder det så også, at Eifos er implementeret i to assemblies – én med VB Eifos-kode og én med C# Eifos-kode. Vi kan med den eksisterende version af .NET frameworket allerede i dag lave en assembly baseret på flere forskellige programmeringssprog, men det kræver p.t., at vi laver en multi-file assembly vha. netmodules (en ikke særlig elegant løsning vi bevidst har fravalgt). I den ideelle verden ville vi foretrække kun at kunne distribuere Eifos frameworket som blot én enkelt-fils assembly, og det får vi så netop mulighed for i forbindelse med Whidbey. At vi så af helt andre grunde rent faktisk overvejer, at samle al vores generiske Eifos-kode i ét enkelt programmeringssprog er en anden sag – hvad det ender med er endnu ikke besluttet, men med Whidbey har vi fået endnu en frihedsgrad, vi kan vælge at benytte os af.Abonnér på mit RSS feed.   Læs også de øvrige indlæg i denne Blog.