.Henrik


11. jun 2006 11:17

Microsoft har renamet WinFX til nu at være version 3.0 af .NET frameworket.

Som udgangspunkt er jeg glad for, at teknologierne i WinFX - og det vil blandt andet sige Windows Presentation Foundation (WPF), Windows Communication Foundation (WCF) og Windows Workflow Foundation (WF) - bliver taget ind under selve .NET framework hatten. Jeg har ind til nu været lettere irriteret over, at WinFX tilsyneladende blev betragtet som en optionel komponent - der er trods alt tale om nogle meget væsentlige teknologier, der forhåbentlig i løbet af kort tid vil blive opfattet som en helt naturlig del af enhver .NET udviklers værktøjskasse. Så som udgangspunkt er jeg altså glad for, at WinFX bliver en del af selve .NET frameworket - også navngivningsmæssigt.

Microsoft har renamet WinFx til version 3.0 af .NET frameworket

De direkte konsekvenser af renamingen burde være til at overskue - der er nemlig udelukkende tale om en renaming. Komponenterne har den samme fysiske form, som de hele tiden har haft. Men det er også her jeg ser nogle potentielle - om end reelt set ret små - problemer. Version 3.0 af .NET frameworket er kun en udvidelse og ikke en erstatning af version 2.0, som det ellers har været tilfældet med de tidligere versioner af .NET frameworket. Version 3.0 af .NET frameworket bliver hermed den første version af .NET frameworket, der kommer til at forudsætte en tidligere version (af samme framework), idet version 3.0 forudsætter version 2.0.  Jeg kan sagtens acceptere,, at en ny version af .NET frameworket benytter den samme CLR som en tidligere version, men rent teknisk håber jeg, at Microsoft vil lave en eller anden form for automatisk bundling af de to "frameworks" således, at man automatisk får version 2.0 med, når man installerer version 3.0. Og så ville jeg nok også have foretrukket ,at WinFX blot var blevet renamet til for eksempel version 2.5 af .NET frameworket. Ikke fordi ændringernes omfang ikke skulle borge for et større hop i versionsnummeret - for det gør de da så rigeligt - men fordi man derigennem kunne få et hint om den tætte sammenhæng med version 2.0 af frameworket.

På nettet har navneændringen fået nogle - efter min mening - alt for barske ord med på vejen; for selvom det da er noget rod rent budskabsmæssigt, at en tidligere version af frameworket forudsættes, så er det altså heller ikke værre. Enhver navneforvirring Microsoft skaber betyder trods alt blot flere konsulentkroner til de, der skal forklare terminologien ;^ )

Samtidig med renamingen af WinFX er InfoCard iøvrigt blevet renamet til Windows CardSpace (WCS). Windows CardSpace er også en del af version 3.0 af .NET frameworket.

Se mere om Microsofts tidligere terminogiændringer i min blogpost Vis-a-vis Vista samt de aktuelle i Vice President S. Somasegar weblog.Abonnér på mit RSS feed.   Læs også de øvrige indlæg i denne Blog.